Dobrodošli na omiljeni web portal

Ishrana beba i upotreba adaptiranog mleka

Ishrana novorođenčeta jedna je od najvažnijih briga koje roditelji imaju tokom prvih meseci života svoje bebe. Pravilna ishrana, pored ostale nege, ključan je faktor za zdrav rast, razvoj i dobrobit deteta. Iako dojenje predstavlja optimalni način ishrane novorođenčadi, adaptirano mleko može biti odlična, a i neophodna alternativa u situacijama u kojima dojenje nije moguće. Ovo je naročito važno u prvim mesecima života bebe, dok se ishrana svodi isključivo na tečnu hranu, odnosno mleko. 

Nakon tih prvih nekoliko meseci i sa nicanjem prvih zubića, menja se i ishrana, a za taj period možete pogledati i ogrlice od ćilibara čije nošenje, nakon trećeg meseca, može ublažiti nelagodnost koja se javlja sa izbijanjem prvih zubića. No, vratimo se ishrani novorođenčadi.

Koje su prednosti dojenja?

Dojenje pruža brojne prednosti za zdravlje i sam razvoj bebe. Majčino mleko sadrži sve nutrijente koji su neophodni za pravilan rast i razvoj deteta u prvih šet meseci života, uključujući i antitela koja jačaju imunološki sistem. Takođe, dojenje ima značajnu ulogu u povezivanju majke i bebe, a brojna istraživanja pokazuju i da može smanjiti rizik od nastanka mnogih bolesti, kako za bebu, tako i za majku.

Ipak, postoje brojne situacijje u kojima dojenje jednostavno nije moguće. Razlozi za to mogu biti različiti, uključujući probleme sa dojkama, nedovoljno mleka, druge medicinske probleme koji mogu otežati dojenje, kao i odsustvo majke. U takvim situacijama adaptirana mleka kao što je, na primer, Humana adaptirano mleko predstavljaju neophodnu alternativu.

Kada koristiti adaptirano mleko?

Adaptirano mleko je formula koja je proizvedena tako da pruži bebi sve potrebne nutrijente koji se inače nalaze u majčinom mleku. Takva formula sadrži kombinaciju proteina, masti, ugljenih hidrata, vitamina i minerala neophodnih za zdrav rast i razvoj bebe. Različite su situacije u kojima se koristi adaptirano mleko:

1. Nedostatak majčinog mleka – ako majka nema dovoljno mleka ili ga nema uopšte, adaptirano mleko postaje glavni izvor hrane za bebu.

2. Zdravstveni problemi kod majke ili bebe – u nekim situacijama zdravstveni problemi koji se mogu javiti kod majke ili bebe mogu otežati, pa i onemogućiti dojenje. U takvim slučajevima lekar može preporučiti prelazak na adaptirano mleko.

3. Kombinacija dojenja i ishrane na bazi adaptiranog mleka – neki roditelji kombinuju dojenje i hranjenje adaptiranim mlekom kako bi bebi obezbedili optimalnu ishranu. Ovo je naročito slučaj u situacijama kada majka ne može da doji u svakom trenutku.

Pravilna priprema adaptiranog mleka i hranjenje

Kada koristite adaptirano mleko, važno je pažljivo slediti uputstva na pakovanju za pripremu i hranjenje. Evo nekoliko koraka koje treba pratiti:

1. Pažljivo pročitajte uputstvo –  svaka marka adaptiranog mleka može imati specifične smernice za pripremu. Pažljivo pročitajte uputstvo i pridržavajte ga se u potpunosti.

2. Održavajte higijenu – pre nego što pripremite mleko, operite ruke i sve neophodne posude koje ćete koristiti. Održavajte čistoću tokom  čitavog procesa pripreme.

3. Pravilno odmerite količinu vode i praha – koristite tačnu količinu vode i praha, onako kako je naznačeno na pakovanju. Previše ili premalo praha može dovesti do neravnoteže u bebinoj ishrani.

4. Proverite temperaturu – pre nego što počnete sa hranjenjem bebe, obavezno proverite temperaturu mleka. Mleko treba da bude sobne temperature ili blago toplo.