Dobrodošli na omiljeni web portal

Saveti za čišćenje kuhinjskih površina

Otisci prstiju na frižideru, tvrkorne mrlje na šporetu i ružne mrlje na  pločicama – svaka kuhinja ima nekoliko elemenata koji vam mogu stati na put da postignete zadovoljstvo sjajnog sjaja, bez obzira na to koliko sredstva za čišćenje.

Sa nekoliko takvih slučajeva možete se suočiti radeći ukoliko pametnije ne radite, ne teže i oslanjajući se na  specifične preparate . Evo nekoliko saveta kako izaći na kraj sa najčešćim problematičnim kuhinjskim teksturama.

Ne pribegavajte ludim trikovima

Staklene kuhinjske ploče niskog profila u poslednje vreme su porasle u popularnosti i to sa dobrim razlogom. Izgledaju glatko, nemaju neke veće pukotine na kojima bi se hrana mogla zaglaviti, a dostupni su sa indukcijskim gorionicima. Ali oni mogu predstavljati težak izazov za čišćenje ako se nešto poput pršuta sosa od vrućine stvrdne.

Postoje razne vrste složenih trikova za uklanjanje tih nereda, ali da li zaista želite da koristite oštre strugalice na svom najpovoljnijem uređaju? Umesto toga, isprobajte neko sredstvo sa odmašćivačem koje vam može pomoći da otklonite i najtvrdokornije mrlje.

Površina sa teksturom piramide efikasno seče kroz najkrvaviju masnoću i prljavštinu koristeći samo vodu, što znači da je i manje potrebe za oštrim hemikalijama blizu vašeg područja za pripremu hrane. U ovakvim slučajevim možete koristit i vodu, limun i sodu bikarbonu kao kombinaciju sastojaka koja neće hemikalijama ugorziti radnu površinu a zatim hranu koju pripremate na njoj.

Dvostruko smanjite sjaj kada je u pitanju nehrđajući čelik

Kada čistite površine od nehrđajućeg čelika poput vrata frižidera, stručnjaci preporučuju četkanje kružnim pokretima, što će isprazniti pruge, prikriti bilo kakve velike ogrebotine i ostaviti vam prilično zaglađenu teksturu. Za dodatni sjaj, rešenje je ispod vašeg nosa. Iako vam ulje u hladnjaku ili tosteru u početku može izgledati čudno, punjenje tankim slojem mineralnog ulja neće samo vratiti taj fabrički sjaj, već će stvoriti i malo zaštitnog štita od otisaka prstiju. Ta snaga odbijanja će vam olakšati brzo brisanje mekom krpom ili sunđerom, ograničavajući tako zastrašujuće duboko čišćenje.

Budite nježni prema svojim pultovima i kamenim površinama

Koji je najbolji materijal za pultove? To je beskrajna rasprava. Ali bez obzira da li ste timski ili favorizirate kompozitnu površinu, prevencija je ključna. Jednom kada ste isprali, ogrebali ili odsekli ove površine, zameniti ih možete biti skupo i skupo. Uložite u neke atraktivne trivate i grejne ploče da držite vruće tave sa štednjaka i razmislite da pri ruci ostanete staromodni odmor za kašike kako ne bi došlo do mrlja od umaka ili začina. I dok je granit idealan za razvaljavanje peciva ili gnječenja hlebnog tijesta, izbjegavajte ga izlagati bilo kojoj kiseloj hrani poput limuna ili paradajza, koja može jetirati i oštetiti sam kamen. Kada radite čišćenje noćne kuhinje, nemojte samo naglo da posegnete za silnim pilingom koji je na vašem sudoperu.