Dobrodošli na omiljeni web portal

Očistite mikrotalasnu rernu u samo 3 koraka

Sve što treba je jedna  zapaljena kesica kokica kako bi se sjajna čista mikrotalasna pećnica pretvorila u mračan, smrdljiv nered. Ključ održavanja čiste mikrotalasne pećnice je redovno održavanje – u najmanju ruku svakih nekoliko dana.

Za razliku od drugih kuhinjskih uređaja, mikrotalasnu pećnicu možete očistiti svakodnevnim potrepštinama koje već imate u kući, uključujući soda bikarbonu, sapun  i sirće. Tako je, držite se podalje od izbjeljivača, jer proizvodjači upozoravaju da zapravo oslabljuje unutrašnjost plastike i dugoročno oštećuje čitav uređaj.

Pored toga, mikrotalasine se ne mrljaju  poput radnih ploča i sudopera, tako da nije neophodno da počnete sa čišćenjem izbjeljivačem. Sada kada ste usmereni na odgovarajuće zalihe za čišćenje, sledite ovaj stručno testirani vodič da biste dobili blistavu čistu mikrotalasnu pećnicu.

Kako očistiti mikrotalasnu peć iznutra

Mešavina prskanja i mirisa može ostaviti mikrotalasnu da izgleda dobro, hrapavo. Da biste ciljali unutrašnjost mikrotalasne pećnice – uključujući i “gramofon”, sledite ove korake.

  1. Kombinujte 1 šolju vode i kriške limuna, limete ili pomorandže (iscijedite sok od voćnih kriški u vodu) u posudu sa mikrotalasnom pećnicom. Ako imate belilo ili jabukovo sirće pri ruci, kombinujte nekoliko kašika i 1 šolje vode u šolju za mikrotalasnu zaštitu.
  2. Postavite je u mikrotalasnu pećnicu i uključite je na jaku snagu nekoliko minuta dok se smeša ne proključa i prozor se ne pokvari.
  3. Ostavite da se ohladi 5 minuta pre otvaranja vrata, a zatim uklonite posudu i unutrašnjost čistom obrišite sunđerom.

Kako očistiti masna vrata mikrotalasne pećnice

Ne računa se samo unutrašnjost: uklonite mrlje i masnoće sa spoljašnje strane mikrotalasne petarnice sledeći ove savete.

  1. Očistite gumenu brtvu oko vrata spužvom navlaženom vodom i natopljenom malo sode bikarbone. Obrišite vlažnom krpom ili sunđerom da biste isprali. Za masni prozor očistite ga sa 50/50 mešavinom sirćeta i vode.
  2. Ustanite i obrišite na suvo. Za nagomilavanje masnih masnoća obrišite vrata mikrotalasne pećnice univerzalnim sredstvom za čišćenje masti (Mr. Clean Clean Freak Mist) ili velikom mešavinom sapuna i vode za suđe.
  3. Nanesite sredstvo za čišćenje krpom ili sunđerom kako biste sprečili da sredstvo za čišćenje uđe u otvor za odzračivanje.

Kako izvući izgaran miris (i sve mirise, stvarno) iz mikrotalasne

Tužno, ali istinito: Kada spalite kokice u mikrotalasnoj, miris se vraća kad god ga ponovo uključite. To znači da je najbolje da se oslobodite smrada odmah. Za lagane mirise (mislite: začinjena hrana jake arome), prozračite je tako što ćete otvoriti vrata ili stavite unutra posudu sode bikarbone sa zatvorenim vratima da upije mirise. Za jake mirise (mislite: spaljene kokice), očistite ostatke ostataka i unutra stavite gel koji upija miris.

Kako ukloniti zaglavljenu hranu u mikrotalasnoj

Da biste se rešili sušene hrane koja se  zakačila na gramofon, samo ga stavite u mašinu za sudove ili ručno operite velikom vodom. Samo pazite da prethodno pročitate priručnik proizvođača.