Dobrodošli na omiljeni web portal

Odbrana od virusa i prehlada i jačanje imuniteta

Sezona virusa i prehlada u punom je jeku. Čest boravak u zatvorenom prostoru, neizbalansirana ishrana koja je učestalija tokom zimskih meseci, kao i slabija fizička aktivnost doprinose slabljenju imuniteta, a samim tim i češćem razboljevanju. Uporni i dosadni simptomi virusa i prehlada poput kašlja ili zapušenog nosa traju dugo i često nam se čini da im nema kraja, a da se virusi samo nastavljaju jedan na drugi tokom čitavog zimskog perioda. 

Kod upornog kašlja svakako će pomoći neki od sirupa, kao što je na primer Herbiko sirup od bokvice. Ipak, prevencija je podjednako važna, a to znači pre svega kontinuirano jačanje imuniteta.

Jačanje imunološkog sistema

Jak imuni sistem je, kao što smo već rekli, ključ za odbranu od virusnih infekcija i prehlada. Najvažniji aspekti koji utiču na održavanje jakog imuniteta su:

1. Balansirana ishrana – pravilna ishrana ima neverovatan uticaj na imunološki sistem. Voće, povrće, integralne žitarice, zdrave masnoće itd. moraju biti sastavni deo uravnotežene ishrane. Ovi nutrijenti pružaju organizmu esencijalne vitamine, minerale i antioksidanse neophodne za jačanje imunološke odbrane.

2. Redovna fizička aktivnost – redovno vežbanje podstiče cirkulaciju, poboljšava funkciju srca i pluća, a igra i ključnu ulogu u jačanju imunološkog odgovora organizma.  Umerena fizička aktivnost pomaže i kod ublažavanja stresa i ima povoljan uticaj na celokupno zdravlje, kako fizičko, tako i psihičko.

3. Kvalitetan san – nedostatak sna može ozbiljno narušiti funkciju imunološkog sistema. Organizmu je neophodan adekvatan odmor kako bi se efikasno borio protiv infekcija. Za odrasle je preporuka između 7 i 9 sati sna tokom noći.

4. Hidratacija – ne smemo zaboraviti ni važnost unošenja dovoljno tečnosti u organizam. Hidratacija je važna kako za podršku imunološkom sistemu, tako i za održavanje optimalnog stanja čitavog organizma.

5. Smanjenje stresa – stavka na koju možda imamo i najmanje uticaja. Ipak, od velike je važnosti dovesti količinu stresa na najmanju moguću meru, jer hronična izloženost stresu može oslabiti imunološki sistem, čineći organizam podložnijim infekcijama.

Uporan kašalj i ostali simptomi virusa i prehlada

Kada imunološki sistem zakaže, na scenu stupaju virusi i prehlade, a gotovo uvek ih prate uporan kašalj , kao i drugi neprijatni simptomi poput bola u grlu, zapušenog nosa, povišene telesne temperature…

Razlozi za uporan kašalj, naravno, mogu biti brojni i preporučuje se konsultacija sa lekarom ukoliko ovakvi simptomi traju duže vreme. Pored virusnih infekcija i prehlada kašalj se može javiti i usled alergije, pušenja, kao i nekih drugih ozbiljnijih stanja.

Ipak, tokom zimske sezone najčešći uzročnik neprijatnog i dosadnog kašlja jesu upravo virusne infekcije. U takvim slučajevima, već pomenuti sirupi protiv kašlja mogu biti od velike pomoći. Ovi sirupi su najčešće na prirodnoj bazi kao što je i Herbiko sirup od jagorčevine i njihova uloga je da u zavisnosti od tipa umanje iritaciju ili pospeše izbacivanje sekreta.

1. Ublažavanje iritacije – sirupi za kašalj sadrže sastojke koji umiruju iritaciju grla , poput meda, biljnih ekstrakata i tome slično.

2. Razređivanje sekreta – sirupi pomažu razređivanju gustog sekreta i njegovom lakšem izbacivanju iz disajnih puteva, što posledično dovodi do umanjenja kašlja. Ovakvi surupi imaju funkciju da olakšaju iskašljavanje i umanje osećaj zagušenja.

 Dakle, sirupi mogu biti od velike koristi, ali ih je neophodno uzimati odgovorno, uzimajući u obzir i sve savete lekara.