Dobrodošli na omiljeni web portal

Najlepši pokloni za novorođenče, darovale su ih bake i tetke, a čuvali su se celog života

dukat cena

Kod Srba je nekada bio običaj da, kada se rodi beba, bliski rođaci novorođenčetu poklone dukat. Tetke i bake su uglavnom bile te koje su poklanjale dukate, a donosile su ih prilikom prve posete bebi, uz povojnicu, i stavljale na bebin jastuk. Dukati su bili deo porodičnog nasleđa i prenosili su se sa kolena na koleno. Dukat se detetu darovao i na krštenju, a tada ga je poklanjao kum. Dukati su se darovali i prilikom venčanja, običaj je bio da mladoženjina porodica nevesti pokloni nisku dukata koju bi ona nosila na venčanju kao ogrlicu ili kao ukras za glavu. U pojedinim krajevima bio je običaj i da mladina porodica na venčanju stavi dukat u čašu vina iz koje će mladoženja piti. Normalno, broj dukata koji su poklonjeni služio je tome da se pokaže ekonomski status porodice. Nevesta bi i u miraz donosila prethodno dobijene dukate i oni su bili lično njena imovina.

Običaj darovanja dukata se zadržao i danas, mada ne u tolikoj meri kao ranije. U nekim krajevima Srbije se i dalje socijalni status porodice pokazuje količinom dukata koju snaja ili ćerka kuće nose, a njima se ukrašavaju prilikom posebno organizovanih dobađaja – sabora, kada se devojke oblače u narodnu nošnju i na sebe stavljaju niske dukata.

U kojim prilikama se danas poklanja dukat?

Dukat se danas, kao i nekada, daruje bebi za krštenje, ali i za druge posebne prilike u životu. To je odličan poklon za diplomiranje, odlazak u penziju ili poslovnim partnerima prilikom proslava značajnih jubileja. Neke zlatare nude mogućnost graviranja dukata, pa na njih možete upisati posvetu, datum događaja, inicijale ili ime firme.

Ako želite da nekom poklonite dukat cena zavisi od više faktora. Prvi je svakako njegova veličina i gramaža. Danas se dukati izrađuju u nekoliko veličina pa ćete u zlatari imati priliku da odaberete onaj koji najviše odgovara Vašim mogućnostima. Na našem tržištu se mogu naći dukati težine od 2 grama, pa sve do 14 grama. Kada odaberete odgovarajući dukat cena dalje zavisi od kvaliteta i procenta zlata u njemu, a treba da imate na umu da se dukati izrađuju od najkvalitetnijeg zlata (od 22 do 24 karata), pa ne treba da se iznenadite ako im cena bude veća od nekog komada nakita za čiju izradu se upotrebljava manje kvalitetno zlato.

Simbolika poklanjanja dukata sa izgraviranim likom sveca

Na našem tržištu se najčešće mogu naći dukati sa religijskim motivima pa bi bilo lepo da se pre kupovine raspitate koja je, na primer krsna slava osobe kojoj ćete pokloniti dukat. Za nove majke lep je poklon dukat sa graviranim likom Bogorodice ili Svete Petke, koja je u našem narodu poznata kao zaštitnica žena. Ukoliko dukat poklanjate osobi koja je stalno na putu, možete odabrati onaj sa likom Svetog Nikole, zaštitnika putnika. Sa druge strane ovakvog možete izgravirati posvetu i učiniti poklon još ličnijim. Imajte na umu da ako naručite gravirani dukat cena će biti nešto viša u odnosu na onaj bez posvete.

Za kakav god dukat da se odlučite sigurno nećete pogrešiti i znajte da ćete osobu kojoj ste namenili ovaj poklon sigurno obradovati.