Dobrodošli na omiljeni web portal

Hidroizolacija krova – vrste efikasne procedure za povećan stepen zaštite objekata

Hidroizolacija krova

Izgradnju poslovnog ili stambenog prostora nedvosmisleno treba da prati temepljna procedura njihove zaštite, poznata kao hidroizolacija krova. Činjenica je da se prilikom ovakvih investicija vodi računa o svakoj odluci i raspoloživom budžetu, ali je mnogo lakše i jednostavnije zaštititi objekte već tokom gradnje od raznovrsnih spoljašnjih uticaja. Hidroizolacija krova može da se vrši na više načina i uz inovativne metode rada.

Kada se vlasnici odlučuju da se sprovede hidroizolacija krova cena ne treba da bude jedini faktor odabira materijala, majstora i svih potrebnih elemenata. Često nešto viša cena znači i bolji kvalitet, pa je značajno proveriti dostupnu ponudu na tržištu, prednost dati karakteristikama materijala prilikom kupovine, a uvek su dostupne i odlične uštede zahvaljujući sjajnim popustima. 

Hidroizolacija ravnog krova – cena za bitumenske membrane i premaze

Krovovi mogu biti različiti, najčešće potpuno ravni i pod nagibom, a svi ravni se razvrstavaju na provetravajuće i neprovetravajuće, kao i na prohodne i neprohodne. Kada se vrši hidroizolacija ravnog krova cena će direktno zavisiti od odabrane tehnike realizacije, a najčešće se biraju bitumenske membrane i premazi. Kao čvrsta tvorevina, bitumenska membrana dobija se obliku rolne, koja se jednostavnim odmotavanjem postavlja na ravnu površinu krova. 

One se postavljaju lepljenjem, kao i varenjem uz upotrebu plinskih boca. Hidroizolacija krova uz bitumenske membrane štiti površinu i unutrašnjost objekata od uticaja kiše, vlage, snega, grada i leda, kao i snažnih i olujnih vetrova. Pored toga, bitumen daje visok stepen čvrstoće i otpornosti podlozi, pa na osnovu toga izolacija krova – cena koja se kreće od 15 evra po kvadratu pa naviše, daje otpronost prostoru godinama. Kada se odaberu bitumenski premazi, oni se jednostavno nanose na samu površinu krova i zatim efikasno suše, dok od prvog trenutka stvaraju snažnu izdržljivost podloge.

Hidroizolacija krova uz sintetičke membrane i druge tečne premaze

Hidroizolacija krova podrazumeva upotrebu i sintetičkih materijala – obično su to pvc i EPDM varijanta. Čuvena pvc tvorevina koristi se kod ravnih i krovova koji imaju mali nagib, a EPDM varijanta za različite krovove. U pitanju je hidroizolacija krova koja se realizuje uz mehaničko pričvršćivanje, lepljenje ili balansiranje delova – nanošenjem slojem šljunka, a zatim ploče preko sintetičke membrane. Hidroizolacija krova uz EPDM sloj koristi se obično za lokale i objekte prodajne i poslovne namene, sa višedecenijskim vekom trajanja. Osnovni materijal za ovakav postupak jeste guma koja je vrlo elastična i otporna na sve uticaje. 

Ostali tečni premazi pogoduju krovovima svih nagiba, a najviše se traže tečna guma – sa jednom ili dve komponente, ali i drugi premazi sa cementom, akrilom i poliuretanom. Hidroizolacija krova uz tečne premaze ima nešto manju dugovečnost od sintetičkih membrana, ali su u pitanju veoma izdržljivi i slojevi koji su otporni na atmosferske uticaje. Tečni premazi se jednostavno nanose četkama, sa potrebom dodatka jednog zaštitnog sloja preko, ili bez njega. Kada se vrši hidroizolacija krova cena upravo zavisi od toga koliko zaštitnih slojeva se postavlja i na koji način.

Kada se odabere izolacija krova cena je jedan od pokazatelja kvaliteta i trajnosti koje će eksterijeri i enterijeri građevina imati, zbog čega je bitno pažljivo razmotriti sve dostupne opcije i mogućnosti za efikasnu realizaciju postupka. Hidroizolacija krova važan je deo zaštite prostora koji će im dati dug vek trajanja, zbog čega se često vrši i nakon izgradnje, prilikom renoviranja i drugih radova. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *